diumenge, 16 de desembre del 2007

Escatologia catalana i el Nadal

De les tradicions catalanes de Nadal, potser la més coneguda és la de posar el caganer al pessebre. Per a molts és una cosa de mal gust i per d’altres, una tradició divertida i molt nostra (això, no ho posem en dubte). Això, junt amb la tradició del Tió, dóna una imatge dels catalans com a molt marranos. Només ens faltava que grups de música es diguin “Els Pets” o “Lax’n’Busto” (marca d’un laxant dels anys 20). Doncs bé, tot aquest món escatològic, o almenys part d’ell, té una raó de ser. Segons explicava un professor de Filosofia al meu germà, respon a una idea de la fertilització de la terra i de que els fruits que aquesta ha donat, han de tornar per a adobar-la per l’any vinent i continuar tenint prosperitat. És com un acte d’agraïment. És clar que es referia a èpoques passades, quan el pagès (la figura original del caganer) no tenia més remei que sortir al camp. Segons el costumari de Joan Amades, no posar el caganer al pessebre és auguri de mala sort i la tradició es remunta entre els segles XVII i XVIII. Potser haurien de prendre bona nota els de l’Ajuntament de Barcelona, que aquest any no l’han posat, pot ser que responent a l’ordenança de civisme que prohibeix fer les necessitats al carrer (però mira cap a altre costat quan seguidors de futbol campen pel centre de Barcelona, desprès d’haver exhaurit les existències de cerveses). Ara, a uns quants metres de la plaça Sant Jaume, podeu continuar veient caganers en les paradetes i Tiós de la Fira de Santa Llúcia. I si voleu més reivindicació sobre les nostres tradicions, aquí teniu un link que parla d'això.

4 comentaris:

  1. hola, gracias por la información! Muy interesante. Hallé tu blog por google, porque voy a escribir sobre los caganers etc en mi blog holandés. Saludos!

    ResponElimina
  2. No sòc de fer pessebre, però trobo que sense el caganer hi falta quelcom, i l'actitut de l'Ajuntament de Barcelona, doncs... de disseny com sempre...

    ResponElimina
  3. Si ja m'agradava el caganer, ara només em faltava trobar-hi el sentit! Escatològics o no, ja ho eren de conciençuts els nostres avis, ja!

    ResponElimina
  4. Nancy, qué bien que te sea útil la información. Seguro que a los lectores de tu blog, les sorprende.

    David, ara portem uns anys que el pessebre és normal. Almenys, si ho posen, que s'entengui.

    Carme, veig que ets de les que segueixen les tradicions i ben nostres que són!.

    ResponElimina

Gràcies pel teu comentari!